Webshop Vitamins & More

Whey protein / Wei eiwitten

Geen eiwit heeft een zo’n hoge biologische waarde als wei. Waar vroeger een kippenei als de meest waardevolle eiwitbron werd beschouwd staat heden ten dage wei bovenaan de rangschikking. Dit dankt wei onder meer aan zijn hoge aandeel vertakte keten aminozuren (ofwel debcaa’s). Deze essentiële aminozuren spelen een belangrijke rol bij opbouw en herstel van het lichaam.

Wei wordt gewonnen uit melk. Zo’n tachtig procent van melk bestaat uit caseïne en de resterende twintig procent uit wei. Wanneer deze twee delen gescheiden zijn kunnen hier vervolgens verschillende eindproducten van gemaakt worden. Het meest verkochte wei-supplement, en tevens meest populaire hedendaagse eiwitpoeder, is wei concentraat, zoals dit bijvoorbeeld te vinden is in 100% whey protein. De meeste wei concentraten bevatten 70 à 80 procent eiwit. Zowel het koolhydraat- als vetpercentage ligt meestal tussen de 5 en 10 procent. Wei concentraat bevat lactose. Al is dit geen grote hoeveelheid, het kan voor personen met een lactose-intolerantie wel verstandig zijn om voor een ander eiwitsupplement te kiezen. Wei concentraat is rijk aan alfa-lactalbumine, glycomacropeptides en lactoferrine. Deze van nature in melk voorkomende stoffen kunnen een gunstig effect hebben op ons immuunsysteem.

Wei isolaat bevat zo’n 90 procent eiwit. Het heeft daarmee een hoger eiwitpercentage dan wei concentraat. Wei isolaat is daarnaast geheel of vrijwel geheel ontdaan van vet en koolhydraten, het bevat dus ook geen lactose meer. Bij lactose-intolerantie is wei isolaat daarom in de meeste gevallen een veilige keuze. Doordat wei isolaat een hoger percentage eiwit heeft, bevat het ook een hoger aandeel essentiële aminozuren (waaronder de bcaa’s) dan wei concentraat. Een voorbeeld van een wei isolaat is Iso-whey.

Bij wei hydrolisaat bestaat een deel van het product uit peptiden. Dit biedt het voordeel van gemakkelijke vertering en snelle opname door het lichaam. Wei hydrolisaat bevat vrijwel nooit meer dan 20 procent peptiden, en in de meeste gevallen is dit aanzienlijk lager. Het niet-peptiden gedeelte bestaat uit wei concentraat of wei isolaat. Het eiwitpercentage van wei hydrolisaat ligt in de regel tussen de 70 en 90 procent. Het product kan lactose bevatten en is dus niet geschikt bij lactose-intolerantie. Doordat peptiden het product een bittere smaak geven zijn eiwitshakes van wei hydrolisaat vaak niet de meest lekkere.