Casein - VNM Doorgaan naar inhoud

Casein

Caseïne is een eiwit dat afkomstig is uit koemelk. Veel mensen kiezen voor dit soort eiwit om de spieren mee op te bouwen.

Filters

  • Bio Synthesis - Ultimate Casein Vanille 2kg
    Sale
    vanaf €39.95 EUR

    Ultimate Casein

    Bio Synthesis
    • Spierherstel tijdens de nachtrust
    • Time released formule
    • Makkelijk oplosbaar
    vanaf €39.95 EUR
    Sale
  • Sale
    Oorspronkelijke prijs €44.95 EUR
    Huidige prijs €39.95 EUR

    100% Casein

    Stacker
    • Time Released
    • Laag in suikers
    • Superlekker!
    Oorspronkelijke prijs €44.95 EUR
    Huidige prijs €39.95 EUR
    Sale
  • Gold Standard Casein Creamy Vanilla
    vanaf €44.99 EUR

    ON Optimum Casein

    Optimum Nutrition
    • Langzame opname
    • Hoog L-Glutamine gehalte
    • Laag in suiker en vet
    vanaf €44.99 EUR

Caseïne; wat is het en wanneer gebruik je het?

Als jij jouw inname van eiwitten wilt verhogen, dan zijn eiwitpoeders daar zeer geschikt voor. Het is een snelle en handige manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Er zijn echter veel verschillende soorten op de markt, zoals bijvoorbeeld caseïne eiwitten. Het kan daardoor moeilijk worden om het juiste product te vinden dat bij jouw fitnessdoelen past. 

Caseïne in een populair eiwitproduct. Veel mensen kiezen voor dit soort eiwit om de spieren mee op te bouwen. Maar wat is caseïne precies? Hoe werkt dit soort eiwit? Wat zijn de voordelen en hoe moet je het gebruiken? VNMshop vertelt je er alles over! 

Wat is caseïne?

Caseïne is een eiwit dat afkomstig is uit koemelk. De totale eiwitten in koemelk bestaat uit wei (20%) en caseïne (80%). Wei is het vloeibare deel van de melk, caseïne is het vaste deel dat wrongel genoemd wordt.  Een voorbeeld van de verdeling van wei-caseïne kun je heel goed zien als je een bakje kwark openmaakt. Er drijft dan een vloeibaar laagje op de kwark, dit is wei. De stevige kwark eronder is het caseïne deel van kwark. Een ander voorbeeld is een pak yoghurt dat ongemengd is of net geopend. Je kunt dan ook de delen wei en caseïne gescheiden zien van elkaar. 

De basis van caseïne eiwit als sportsupplement is magere melk. Van de magere melk wordt eerst de wei verwijderd. Daarna wordt de rest van de wrongel gewassen met water, het wordt uitgelekt, gedroogd en vermalen tot het een poeder is. Een caseïne eiwitsupplement bevat per gewicht zo’n 80 tot 85% eiwitten. 

Hoe gebruikt het lichaam caseïne?

Wei-eiwitten en caseïne eiwitten zijn beiden hoogwaardige en complete eiwitten. Dat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten. Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van eiwitten en ons lichaam. Het zijn essentiële voedingsstoffen die wij via ons dieet binnen moeten krijgen. Het grote verschil tussen wei en caseïne is het feit dat caseïne veel langzamer verteert dan wei. 

Uit onderzoek blijkt dat deze vertraagde vertering komt doordat de caseïne in de maag stolt. Dit komt door maagzuren. Daardoor kan het bijna twee keer langer duren voordat het lichaam caseïne heeft verteerd als dezelfde hoeveelheid wei. Dit is de reden waarom caseïne wordt gezien als een langzaam verterend eiwit, wei daarentegen is een snel verterend eiwit. 

De voordelen van caseïne eiwitten

Dankzij zijn langzaam verterende eigenschappen biedt caseïne bepaalde voordelen. Deze voordelen zijn:

Caseïne zorgt voor groei van de spieren

Wil jij spieren opbouwen? Dan is een caseïne-eiwitsupplement een goede keus. De vertering en opname van de caseïne eiwitten door het lichaam gaat langzaam. Neem je echter caseïne rond de training in, dan zijn de spieropbouwende effecten hetzelfde in vergelijking met wei. Daarnaast zijn het zeer geschikte eiwitten voor spierherstel terwijl je slaapt. Veel sporters nemen dan ook caseïne in net voor het slapen gaan. Het stolsel dat caseïne vormt in je maag na inname geeft aminozuren in een gestage stroom af aan het lichaam gedurende de hele nacht. Zo wordt spierherstel en groei bevorderd. 

Minder honger dankzij caseïne

Het is algemeen bekend dat eiwitten een verzadigende werking hebben, dat geldt vooral voor caseïne. Hierdoor vermindert de eetlust en heb je langer een vol gevoel. Hongergevoel blijft hierdoor langer weg. Dit komt doordat het lichaam enkele uren nodig heeft om de caseïne te verteren en op te nemen. Is gewichtsverlies één van jouw doelen? Dan kan het nuttig zijn om caseïne-eiwitten aan jouw dieet toe te voegen. 

Caseïne is rijk aan voedingsstoffen

Er zitten veel voedingsstoffen in caseïne zoals calcium. De meeste caseïnepoeders leveren per portie zo’n 50% van de dagelijks benodigde calcium. Calcium is een belangrijke voedingsstof voor het behouden van gezonde botten, spieren en bloedvaten. Daarnaast zitten er in caseïne eiwitten bepaalde peptiden. Van deze actieve stoffen is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen. 

Zitten er ook nadelen aan caseïne-eiwit?

Vraag jij je af of caseïne het geschikte eiwit is voor jou? Dan kun je het best eerst de voordelen afwegen tegen de nadelen. Caseïne heeft namelijk enkele eigenschappen waardoor het voor jou niet goed zou kunnen werken. 

Allergie voor koemelk

Veel mensen zijn allergisch voor koemelk, vooral bij kinderen komt het veel voor. De meeste mensen ontgroeien het na de jeugd, maar sommige mensen houden er hun hele leven last van. Caseïne is de meest voorkomende eiwit in zuivel, daardoor ontwikkelde het zich snel in een veel voorkomend allergeen. Als je allergisch bent voor koemelk, dan moet je supplementen die gemaakt zijn van melkeiwitten vermijden. Je kunt dan beter kiezen voor een plantaardig eiwitpoeder. 

Ben je allergisch voor soja? Dan kun je ook beter caseïne-eiwitpoeder vermijden. Veel van deze producten bevatten namelijk soja als bijproduct. Sommige mensen zijn allergisch voor de suikers in koemelk; lactose. Je kunt echter gewoon caseïne blijven consumeren als je lactose-intolerant bent. De lactose wordt namelijk tijdens de productie vrijwel totaal verwijderd. 

Bevat minder leucine dan whey

Er bestaan verschillende soorten aminozuren (BCAA’s), één daarvan is leucine. Alle aminozuren zijn belangrijk voor het opbouwen van spieren, leucine is echter degene die het proces start. In whey-eiwitten zit 26% meer leucine dan in caseïne. Daarom kan whey effectiever werken om spiergroei te stimuleren. 

Als je eiwitten wilt innemen om spieren te voeden voor een training of direct na een training, dan kun je ook beter kiezen voor wei-eiwitten. Deze worden sneller en beter opgenomen in het bloed dan caseïne. Er zijn echter nooit verschillen aangetoond tussen caseïne en wei op gebied van spiergroei en kracht. 

Hoe moet je caseïne gebruiken?

Voor de beste resultaten kun je het best 1 tot 2 maatscheppen (20-40 gram) caseïne innemen. Je kunt ervoor kiezen om dit voor of na de training te doen, maar caseïne werkt vooral goed om bouwstoffen te leveren gedurende de nacht/slaap. Een combinatie tussen een hoogwaardig wei-product en caseïne-eiwitpoeder is daarom ideaal. 

VNMshop biedt enkele zeer goede caseïne-poeders. Je kunt deze ook krijgen in een stack aanbieding met andere producten. 



Liquid error (layout/theme line 335): Could not find asset snippets/estimated-delivery-days.liquid