Gratis verzending vanaf 20.-

⭐⭐⭐⭐⭐ Klanten beoordelen ons gemiddeld met 4.9/5 (401 Google reviews)

Omega 3, minder vet en meer spieren!

Omega 3, minder vet en meer spieren!


4 minute read

Visolie is goed voor je. De kans is klein dat je deze boodschap hebt gemist. “Omega 3 is goed voor hart- en bloedvaten”. “Omega 3 is essentieel voor de hersenen”. “Omega 3 vermindert de kans op diabetes”. Via advertenties, artikelen, Tv-programma’s en andere kanalen bereikt ons het nieuws. Veel mensen weten echter nog niet dat Omega 3, het belangrijkste vetzuur in vis, niet alleen onze fitheid ten goede komt. Het heeft ook een zeer positief effect op de lichaamssamenstelling. Het is wat men in Amerika zou noemen een “body recomposition” middel, ofwel het stimuleert zowel de vetverbranding als spieropbouw. Meer spieren en minder vet. Wie wil dat nou niet? 

Een paar veranderingen in je dieet kunnen een groot effect hebben. Veertien dagen meer Omega 3 in de voeding laat al een significante stijging van de verbranding zien. Canadese wetenschappers lieten 6 mannen 2 weken lang voedingsmiddelen eten die waren verrijkt met het Omega 3 vetzuur 1. In die periode steeg het “postprandial thermic effect of food”, het verhoogde energieverbruik na een maaltijd, met 51.3 procent. Op de lange termijn betekent een dergelijke stijging van het metabolisme dat meer vet wordt verbrand.

Niet alleen verhogen Omega 3 vetten de verbranding, ze remmen ook de groei van vetcellen. In een in 2011 door DSM uitgevoerde test werden vetcellen in contact gebracht met 7 verschillende (natuurlijke) stoffen waarvan bekend is dat ze de ontwikkeling van vetcellen remmen2. De vetzuren DHA en EPA (twee omega 3-vetzuren) hadden de grootste remmende werking op de groei van vetcellen. 

”Ik neem per dag 4 capsules visolie, kan ik daar nu enig effect van op mijn lichaamssamenstelling verwachten?” vraag je je misschien af. Welnu, Amerikaanse onderzoekers gaven 22 gezonde proefpersonen gedurende 6 weken dagelijks 4 capsules van 1 gram omega 3. Het resultaat: een halve kilo vetvrije spiermassa erbij en een halve kilo vet eraf 3. Bij de controlegroep trad dit effect niet op. Een daling van de cortisol afgifte is voor dit resultaat verantwoordelijk, vermoeden de onderzoekers. Het stresshormoon cortisol breekt namelijk spierweefsel af en helpt vetweefsel groeien. 

Een reductie van cortisol is overigens niet de enige weg waarlangs Omega 3 de groei van spierweefsel bevordert. Het stimuleert ook direct de afgifte van anabole hormonen. Een studie van de Texas Tech University laat onder meer een significante stijging van IGF-1 zien4. 

Omega 3-vetzuren helpen dus bij de verbranding van vet en opbouw van spiermassa. Maar dat is nog niet alles…Omega 3 kan deze droge spiermassa ook beter doen uitkomen. Het visvetzuur DHA vermindert namelijk het aantal estradiol receptoren en daarmee het effect van dit vrouwelijke hormoon op ons lichaam5. Estradiol kan vochtretentie in de hand werken waardoor de spierdefinitie aan het oog onttrokken wordt.

Omega 3 mag zich dus met recht een waar “body recomposition” wonder noemen. Minder vet en vocht, en meer spieren: wat een kleine aanpassing in je dieet al niet kan doen.

 

Referenties:

  1. Matheson KM, et al., n-3 polyunsaturated fatty acids increase thermic effect of food in men with metabolic syndrome. Can J Diet Pract Res. 2011 Winter;72(4):201-4. doi: 10.3148/72.4.2011.201.
  2. Warnke I, et al., Dietary constituents reduce lipid accumulation in murine C3H10 T1/2 adipocytes: A novel fluorescent method to quantify fat droplets. Nutr Metab (Lond). 2011 May 12;8(1):30.
  3. Noreen EE, et al., Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 8;7:31.
  4. Chwan-Li Shen, et al., Protective effect of dietary long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids on bone loss in gonad-intact middle-aged male rats. British Journal of Nutrition (2006), 95 : pp 462-468
  5. Lu IF, et al., Docosahexaenoic acid induces proteasome-dependent degradation of estrogen receptor alpha and inhibits the downstream signaling target in MCF-7 breast cancer cells. J Nutr Biochem. 2010 Jun;21(6):512-7. Epub 2009 Apr 14.

« Back to Blog